Diverse toepassingen van olijfolie

Diverse toepassingen van olijfolie

Gebruik olijfolie voor gerechten

Je kunt olijfolie gebruiken voor het op smaak brengen van koude gerechten en het bereiden van warme gerechten. Olijfolie kan je heel goed gebruiken om in te bakken.

De verbrandingstemperatuur van olijfolie ligt op ongeveer 190 graden Celsius. Omdat er geen andere ingrediënten inzitten, zoals water, spat de olie ook niet tijdens het bakken. Als je wel spetterende olie krijgt tijdens het bakken, komt dat omdat er sappen of vetten uit de producten komen die je aan het bakken bent. Wees daar alert op en controleer vooraf de samenstelling, zodat je niet ongewenst en onverwacht de keuken moet ontvetten.

Voor het op smaak brengen en genieten van koude gerechten is de hoge kwaliteit en gebalanceerde smaak van extra vierge olijfolie van groot belang. Hoe je de kwaliteit kan herkennen lees je in dit artikel. Om te bakken is het niet nodig om een hoogwaardige of hele dure olijfolie te gebruiken. Een basis olijfolie is dan voldoende.

Gebruik olijfolie voor een gezonde levensstijl

Er zijn nog veel andere toepassingen voor olijfolie, die in de landen rondom de Middellandse zee al duizenden jaren worden gebruikt. We noemen hier enkele voorbeelden, zoals:

  • Verzorgingsproducten voor huid en haar
  • Ondersteunen van de lichamelijke gezondheid
  • Brandstof voor verlichting
  • Balseming

Hoe lang kan je olijfolie bewaren na opening?

De kwaliteit van olijfolie verandert onder invloed van licht, lucht en warmte. Koop dus bij voorkeur olijfolie die verpakt is in een donkere fles of in een blik en niet in dun glas of in plastic. Na het openen van de verpakking blijft de kwaliteit gemiddeld drie tot vier maanden op niveau.

Bewaar olijfolie op een donkere en koele plek. Vermijd het plaatsen in de buurt van warmte, zoals je fornuis of dicht bij het raam. In de koelkast op 6 graden is ook niet ideaal want olijfolie stolt bij die temperatuur. Het stollen is geen ramp want buiten de koelkast komt de olie weer op de juiste temperatuur en ontstaat geen schade. Als de olijfolie eenmaal te warm is geweest, kan er wel verlies van smaak en kwaliteit ontstaan die niet meer herstelt.

Is olijfolie echt zo gezond?

Onderzoeker en experts raden aan om olijfolie te gebruiken bij het bakken in plaats van boter of margarine. De reden is dat olijfolie diverse gezonde voedingsstoffen bevat. Dat zijn onder andere de vitamines A, D en E. Als je regelmatig een beetje olijfolie in koude of warme gerechten gebruikt krijg je deze vitaminen voldoende binnen en stimuleer je de gezondheid.

Olijfolie bevat meerdere gezonde voedingsstoffen en heeft daardoor ook een medicinale werking. Uit onderzoeken en publicaties komt naar voren dat olijfolie een positieve werking heeft bij de het voorkomen en bestrijden van onder andere:

Op deze pagina kan je meer details lezen over de gezonde werking van olijven en olijfolie.

Omdat we de inhoud van dit artikel baseren op meerdere extern bronnen kunnen we de wetenschappelijke waarde niet altijd achterhalen of toetsen. Dat willen we graag melden om de verwachtingen van onze lezers realistisch en waardevol te houden.

Uiteraard beantwoorden we graag jullie vragen en lezen we alle reacties. Zo werken we met elkaar aan zinvolle informatievoorziening over olijven en de heerlijke olie die daarvan gemaakt wordt.

Cordiali Saluti

Het team van Battaglini Nederland

Terug naar blog